Røðan hjá Kirsten Justesen

0
501

Først vil jeg gerne takke Kunstforeningen og formanden Malan Marnersdottir for invitationen til at være årets Kurator på Olaiudstillingen. – og jeg måtte jo sige ja tak: Jeg fik nemlig frie hænder til at kuratere denne jubilæumsudstilling. Jeg forstod dog at udstillingen skulle tage sit udgangspunkt i Færøerne. Færøsk kunst… .. Færøsk kunst har en særlig glød af fjeld og får i danske øjne – og den er i rivende omsætning på danske auktioner.

Men skitsen – tænk at få mulighed for at dykke ned i mange ukendte kollegers kunstneriske rum – det sted – kunne jeg tænke mig at gøre synligt – og med stor hjælp fra Brynhild Næs Petersen. Vi researchede Færøske samtidskunstnere i bøgerne, i medierne, på nettet og på Nordatlanten Brygge, hvor man i de senere år har vist meget kunst, hvor kunstneren har sit udgangspunkt i Norden – eller i hvert fald er de født der… Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at takke Kunstmuseet og kunstmuseets personale for godt humør og fin hjælp – ja og ikke mindst Johan Martin Christiansen.

Nu er jeg jo ikke kunsthistoriker, og jeg har ikke en særlig interesse i den autoriserede Færøske kunst. Mit udgangspunkt har således været at more mig selv – ved at udforske og gå på opdagelse.

Brynhild Næs og jeg inviterede et halvt hundrede kunstnere, der arbejder visuelt: arkitekter, designere, malere, keramikere, visuelle kunstnere, der jo alle har et udgangspunkt i SKITSEN. For godt halvdelen af kunstnerne havde mulighed for – og lyst til at deltage. Udstillingen ind i deres program for sommeren. Ja, tænk at få lov til at kikke ind i kollegers atelierer og arbejdssteder og se hvad der ligger, det er rigt, og jeg takker kollegerne for deres generøsitet.

Jeg håber i vil glæde jer med mig over mangfoldigheden på denne udstilling. Forarbejdet til det, der skal komme. det, der ligger lige før. Processerne, der kan ende mange steder… eller som grafikeren Jóan Rasmussen siger … jeg er ikke tilfreds, det er ikke engang blevet til et prøvetryk – det færdige resultat har jeg inde i hovedet og der kan det jo ikke ses! Men det giver ideer, jeg smider det ikke ud. Jeg kommer videre. Det er inspirationskilde…

Her er flere generationer kunstnerne og de er født i 5 forskellige år10. Skitserne er ophængt i alfabetisk orden – næsten – undtagelsen er ophængningen i cafeen og her på balkonen med Nina Alberg Arges skitseprojekt til en kunstskole i fjeldet. Den kunstskole, der jo endnu mangler, For at forberede til de lange kunstneriske uddannelser. Derfor vil jeg vil starte med de unge, der er født i 80erne og som er under uddannelse ude i verden:

Grafikeren Haldis Olsen, Middelsex University i London: Kalv med yver. Det har været så mange gange i syren, at jeg ikke ved hvad der foregår… Silja Strøm, med det skarpe blik, viser minuttegningerne som hun har udført i foråret på kunstakademiet i Glasgow, En kommende konceptuel kunstner Marianne Bjørkheim uddanner sig på Det Jyske Kunstakademi og siger om de korstingsbroderede blodspøjt: Jeg ved ikke, hvordan jeg skal bruge dem endnu – blodpletter, splat. Det er noget hurtigt. Jeg gør det så langsomt som jeg kan.

Annika á Lofti, der studerer på kunstakademiet i Reykjavik – og kan ses på Nordlandhuset lige nu… Her ligger tårer og venter på hendes næste kunstneriske greb. Jóhanna Reginsdóttir av Steinum er i fuld gang med at opdatere mønstre og design, der tager sit udgangspunkt i de gamle mønstre. Jonna Johannesen, der tegner i København. Her er generationen født i 1970erne med Elisa Heinesen der er designer i London Randi Samsonsen, der har uddannet sig i Sverige og nu videreuddanner sig på Designskolen i Kolding hvor hun tegner med nålen. Unn Joensen, der starter på kunstakademiet i Reykjavik til efteråret, og der nok finder form til vreden.

Fotografen Vónbjørt Vang Der gerne vil i gang med at udforske de Glemte steder. De oversete steder Fra 1960erne, Aggi Ásgeirsdóttir der har arbejdet i 13 år på skitsen her ved siden af mig. Den er ikke til salg for Aggi er ikke færdig.. Jeg arbejder nok lidt aparte med mine skitser. Mine skitser ligger oftest direkte i mine værker fra start og bliver derefter arbejdet fremefter. Jeg er stor skitsefan og værdsætter skitsen – det rene udsagn – ofte mere end det færdige værk.

Annika Hansen Har atelier i Århus – og er i gang igen med store skitser på lærred som i ser her Mange arbejder bredspektret, det gør Vígdis Petersen også foto, keramik, eksperimenter i mange materialer og ikke mindst keramikeren Gurid Poulsen hvis laboratorium vi får lov til at kikke ind i med alle glasurprøverne i montren – og som Gurid siger … At tegne er så himmelsk let, der kan du få det til at svæve. Kampen med leret er noget helt andet tungt.

Med leret er du nødt til at indordne dig… Vi nærmer os min egen generation og vi har af gode grunde mange skitser i ateliererne Da vi ledte skitser frem hos Sigrun Gunnarsdóttir Sagde hun.. ja, nogen gange bliver man vel nødt til at lægge skitserne et eller andet sted. Vi viser her en ganske lille del af mængden.

Sigrun tegner på alt – og hele tiden. Astri Luhins linoleumssnit med skrigende fugle: Dem har jeg laget mange av gennem tiden, men de her: … Jeg var ikke tilfreds og nu har jeg malet malerierne over. Nu skal de videre i livet! Astrid Andreasen “Raske piger grind at binde det er vor lyst” En lille omskrivning af… “Raske drenge grind at dræbe det er vor lyst” Om forarbejdet til Kronprinsesse Mary’s færøske nationaldragt, der var det færøske folks bryllupsgave til brudeparret, siger hun:

Det første der kom i mine tanker var den her til lands sjældne blomst Fjallabrúður /Fjeldbrud Rannva Holm Mortensens frodige og overvældende samling skitsebøger er i montre og her finder i også en forunderlig verden, som den Susan i Jokubstuva præsenterer os for, alle naturens gaver: set, noteret, indsamlet, oversat, på vej til at blive omsat til… Alderspræsidenten er fra 30erne Vigdís Sigmundsdottier skitser – huskesedler til – papirklip af den omgivende natur.

Arkitekten Marita Weihe Jeg vil gerne takke Marita Weihes familie for at få lov til at vise et lille udvalg af hendes arbejder og tak til Gunnar Hoydal for at montere og udvælge de karakteristiske enfamiliehuse, hvormed Marita Weihe har opdateret færøsk byggekunst. Hendes indsats fortjener en samlet præsentation en dag. Marita Weihe døde alt for tidligt i 2005 Og så undtagelsen fra den alfabetiske orden her ude i cafeen: Barbara Í Gongini Viser her for første gang sine – aller seneste skitser, der inden længe vil lande i de internationale magasiner.

MARMAR, Marianna Mørkøre & Maria Arnell Viser skitsen til et foto- og film projektet: Fragmented Unison fra 2006. De to arbejder fra Malmø med bl.a. fotografi og film. Og her, mens jeg taler, er deres del af skitsen til en dansefilm: MEMOTEKET under udvikling i en koreografi af Rannva Karadottier Det er danserne – og tvillingerne Jeanni & Lindes Petersen Der bevæger sig rundt om jer, mens De mine damer og herre kan bevæge jer rundt på udstillingen og se på SKITSAR fra alle kunst disciplinerne.

Kirsten Justesen, 28.juli 2008